Látogatás az Országos Idegennyelvi Könyvtárban

Látogatás az Országos Idegennyelvi Könyvtárban

Horváth Kati nénivel ellátogattunk az Országos Idegennyelvi Könyvtárba.
Amint belépünk az épületbe az előtérben le tudunk ülni és egy rövid tájékoztatót kaptunk a könyvtárról.
Innen bemehettünk a raktárba, ahol érdekes, mozgatható szekrényeket láttunk és ki is próbálhattuk, hogy kell ide-oda tologatni őket.
A tárlatvezető mesélt az épület történetéről amíg felmentünk a lépcsőn és egy gyönyörű tágas zeneterembe érkeztünk. Bakelit lemezgyűjtemények voltak ott melyeket fejhallgatóval meg lehetett hallgatni egy külön asztalnál. Megtudtuk, hogy itt kivételesen a régebbi darabokat nem a raktárban tárolják, hanem szabadon meg lehet nézni, hallgatni őket. Ezek mellett zongorán is lehetett gyakorolni fejhallgatóval.
Innen mentünk fel a lépcsőn a fő könyvtárba melynek érdekessége, hogy régen bálteremként működött. Itt nyelvfelismerő játékot játszottunk. Tíz könyvet kaptunk. Mindegyik más nyelven íródott. Volt, ahol a betűk alapján, volt, ahol a szavak alapján próbáltuk megfejteni, melyiket milyen nyelven írták.
A folyóiratokat csak helyben lehet olvasni. A könyvek külön szekcióban voltak elrendezve. 
Kézbe vehettünk eszperantó nyelvű könyveket is. Ez a nyelv világnyelvként szolgált volna, de nem sokan használták.
Még egy emeletet feljebb mentünk, ahol a magyarországi 13 nemzetiség könyvei fogadtak minket. 
Bemutattak nekünk egy könyv liftet, ami arra szolgál hogyha nem találunk egy bizonyos könyvet, leírjuk a könyv címét, a lift leviszi az üzenetet és 10 percen belül felküldik a könyvet a raktárból. Itt hangoskönyvek is találhatóak. A könyvek a különböző nyelvek szerint voltak csoportosítva.
Újabb játék következett a stúdióban. Országokat kellett felismerni képek és a nyelv hangzása alapján.
Sok érdekes dolgot tanulhattunk a különböző nyelvekről és a könyvtárról. A tárlatvezető nagyon kedves volt és szívesen válaszolt a kérdéseinkre.
A látogatás végén ismét az előtérbe mentünk, ahol olyan könyvek vannak kitéve, melyeket megvehetünk vagy ingyen elvihetünk.
Jól éreztük magunkat és ajánljuk mindenkinek, hogy ellátogasson ide.

Horváth Vivien 8.b
Kósa Maja 8.b
Lengyel Laura 8.b

Látogatás az Országos Idegennyelvi Könyvtárban