Hasznos online adatbázisok, gyűjtemények, kézikönyvek

Magyar Nemzeti Névtér

Nemzeti Névtér legfontosabb célkitűzése az, hogy egyértelműen azonosítsa a magyar kultúra dokumentumait, a kulturális dokumentumok létrehozóit, a magyar kultúra nevezetes helyszíneit, és ezáltal összekapcsolhatóvá és bejárhatóvá tegye a közgyűjtemények, a tudástermelő intézmények által kezelt kulturális adatbázisokat.Lehet keresni, személyre, testületre és földrajzi névre.

 

Irodalmi művek, kézikönyvek, tankönyvek  teljes szöveggel, ingyenesen, jogtisztán

Magyar Elektronikus Könyvtár

Rengeteg magyar magyar könyv olvasható, tölthető le az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett gyűjteményből. Jórészt régebbi szépirodalom, de szakirodalom szerepel a kínálatban. csak olyan művek vannak feltöltve, amelyeknek elérhető jó minőségű digitális változata és a szerzői jog nem tiltja a közlését ezen a felületen. Itt olvashatóak például Jókai, Mikszáth, Gárdonyi stb. művei. A dokumentumok között többféle módon kereshetünk, böngészhetünk.

Digitális Irodalmi Akadémia

A Petőfi Irodalmi Múzeum által üzemeltetett DIA révén a kortárs magyar szépirodalom alkotásainak egyre bővülő köre érhető el. A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel, az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják. Itt olvashatóak például Csukás István, Örkény István vagy Zelk Zoltán művei.

Arcanum Kézikönyvtár

MTDA (Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma
Az mTD@ olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása.

Digitális tankönyvtár

Digitális Folyóirattár: folyóiratok digitális verziói, korlátozott hozzáféréssel; Digitális Tankönyvtár: a Digitális Tankönyvtár gondozásában közzétett tankönyvek, jegyzetek, elektronikus tananyagok; Egyetemi Digitális Tankönyvtár: egyetemek által készített digitális tananyagok: jellemzően ingyenes és teljes a hozzáférés.

 

Híres emberek

Magyar életrajzi lexikon 1000-1990 (MEK)

Magyar feltalálók és találmányaik

A magyar Nobel-díjasok (2001-es cikk)

Magyarország olimpiai bajnokai

 

Történelmi források, statisztika, jogszabályok

Hungaricana Könyv- és Dokumentumtár

Múzeumi kiadványok, Magyar Távirati Irodai hírei 1920-1956 (Országos Levéltár), Levéltári kiadványok, Levéltári iratok
Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei, Helyi lapok, helytörténet, Evangélikus Gyűjtemények, Népszámlálási Digitális Adattár – Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, A Magyar Külügyminisztérium kiadványai
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár, Iskolai értesítők, Középkori okmánytárak

Hungaricana- levéltári anyagok

Oklevelek, királyi könyvek, úrbéri tabellák stb.

Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló táblák

Ezer év törvényei: Corpus iuris

Budapest időgép / Térkép

Négy különböző időmetszetben nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével kereshető valamennyi egykorú név (utcák, terek, városrészek, épületek stb).

Bibliotheca Corvina Virtualis

A szolgáltatás jelenleg elérhetővé teszi az összes azonosított corvina adatlapját, a folyamatosan gyarapodó bibliográfia és számos egyéb érdekesség mellett, a hazánkban őrzött, valamint a wolfenbütteli (Herzog August Bibliothek) corvinákat teszik közzé. Összegyűjtötték továbbá mindazon corvinák elérhetőségeit , amelyeket a külföldi őrzőgyűjtemények publikáltak saját oldalaikon.

Közgyűjtemények digitalizált anyagai

Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Az adatbázis a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Nem mindegyik anyag férhető hozzá szabadon.

Nemzeti Audiovizuális Archívum

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében.  a tartalmak egy része teljesen szabadon elérhető, másik része csak az u. NAVA-pontokon.

 

Fényképek

Digitális Képarchívum

Rengeteg kép nézegethető, tölthető le az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett gyűjteményből magáncélra jogtisztán, ingyenesen. Az ettől eltérő felhasználásra vonatkozó szerzői jogi információkat minden képnél jelzi a honlapA képek között többféle módon kereshetünk, böngészhetünk.

Fortepan

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le ingyenesen, jó minőségben. A képek FORTEPAN / X.Y. adományozó megjelöléssel bármilyen célra szabadon közölhetők.

Budapest Képarchívum

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének főváros közéletében jelentősebb szerepet játszó személyiségek arcképeit, az utca- és az épületképeket, életképeket, riportfelvételeket, portré és csoportképeket tartalmaz.  Azok a képek, amelyeket szerzői jog nem véd, térítésmentesen, külön eljárás nélkül felhasználhatók magáncélra, feltéve, hogy a felhasználás a jövedelemszerzés vagy a jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja,és a felhasználáskor a forrást feltüntetik.

 

Művészet

Képzőművészet Magyarországon 

Virtuális múzeum

Köztérkép

A közterek és közösségi terek művészi, valamint emlékőrző alkotásainak szubjektív bemutatására vállalkozó független és önkéntes munkára épülő webes közösség és adatbázis.

Magyarországi várak, kastélyok, templomok

Magyar zenetörténet (digitális tankönyv)

 

Hungarikumok, országismeret

Magyar Értéktár: Hungarikumok Gyűjteménye

Csömöri Települési Értéktár

Magyar márkák története

Hungarikum ételek

Helyi tudástár

Kárpát-medence régióit bemutató kultúrtörténeti és helyismereti kiadványsorozat készült az Oktatási Hivatal egyik európai uniós projektjében. A hét kötet ingyenesen online elérhető, letölthető

 

Természet

Országos jelentőségű védett természeti területek

Védett állat és növényfajok Magyarországon

 

Néprajz

Magyar néprajz II-VIII. kötet (MEK)